Книгата Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил е публикувана за първи

...
Книгата Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил е публикувана за първи
Коментари Харесай

Контролът върху ума е плод на самодисциплина и навик ♥ Наполеон ХИЛ

Книгата „ Мисли и забогатявай “ на Наполеон Хил е оповестена за първи път през 1937 година и се трансформира в справочник за милиони хора, решили да се отърват от бедността в ера на меланхолия, постигайки разцвет за себе си, фамилиите си и даже за своите работодатели. Кои са страховете, които най-често ръководят живота ни и по какъв начин дисциплинираният разум работи за нашето богатство? 

(Napoleon Hill in 1904)

Семената на провала 

Има шест съществени форми на боязън, от които всеки от нас е страдал най-малко един път в живота си. Истински късметлия е оня, който не познава от персонален опит и шестте. Ако стартираме от най-често срещания боязън, би трябвало да ги подредим в следната поредност: 

Бедност – Критика – Болести – Загуба на нечия любов – Старост – Смърт.

Всички останали страхове са маловажни и могат да се групират към някой от главните.

Тези страхове се популяризират като зараза и имат избрана цикличност. В продължение на съвсем шест години, до момента в който траеше депресията, ние всички бяхме в плен на Страха от беднотия. По време на войната или на развихрилия се гнет ни преследваше Страх от гибелта. Дори и в интервали на мир и разцвет нормално изтръпваме от Страх от заболявания, изключително с разпространението на нови и нови болести по целия свят.

Страхът обаче е просто положение на мозъка, а положенията на мозъка подлежат на надзор и ориентиране. Както всички знаят, лекарите боледуват по-рядко от другите хора, защото не се боят от заболяванията. Те без боязън поддържат връзка всеки ден със стотици хора, страдащи от заразни болести, като дребната шарка да вземем за пример, без да се заразяват. Техният имунитет против заболяването се състои до огромна степен – а евентуално и изцяло – от непоколебимото им дръзновение.

Не можем да създадем нищо, което първо да не сме оформили във тип на умствен подтик. От това изказване следва, че мисловните импулси неотложно се трансформират в своя физически еквивалент, без значение дали са волеви или неволни. 

Мисловните импулси се улавят от етера напълно инцидентно (това нормално са мисли, излъчени от други умове) и могат да дефинират финансовата, професионалната или обществената ни орис също толкоз еднопосочно, колкото и мисловните импулси, които самите ние сътворяваме изцяло целеустремено.
Опитвам се да ви приготвя да приемете един факт, който е от изключителна значимост за всеки, който не схваща за какво някои хора са такива „ късметлии “, до момента в който други, с повече умения, опит и разум, сякаш са наказани на злощастие. Можем да разбираем това по този начин: човешките същества имат способността да управляват напълно личните си мозъци, както и да отварят тези мозъци за мисловните импулси на други мозъци или да ги затварят компактно и да пропущат единствено тези мисли, които решат.

Природата ни е дарила с безспорен надзор върху едно-единствено нещо: върху нашите мисли. Този факт, комбиниран с неоспоримата истина, че всичко, което основават хората, стартира съществуването си под формата на мисъл, ни води до правилото, с чиято помощ можем да овладеем страха.

В добавка към шестте съществени страха има още нещо, от което хората постоянно страдат. То е плодовита почва за семената на неуспеха и работи толкоз тайно, че наличието му постоянно остава неусетно. Тази язва даже не може да бъде наречена боязън. Тя е доста по-дълбока и съдбовна от всички страхове, взети дружно. Докато не намерим за нея по-добро име, ще я назоваваме неустойчивост на негативни въздействия.

Хората, които натрупват огромни благосъстояния, постоянно съумяват да се предпазят от тази несгода. Бедните обаче по този начин и се съумяват да го създадат. Онези, които желаят да съумеят в каквото и да е начинание, би трябвало да приготвят мозъка си да устоява сполучливо на тази чума. Ако четете нашата философия за да забогатеете, би трябвало да подложите себе си на доста деликатно проучване, с цел да определите дали сте податливи на негативни въздействия. Ако отхвърлите с лека ръка този самоанализ, просто сами ще се лишите от правото си да постигнете всяка цел, която сте си сложили.

Ако в действителност имате безспорен надзор най-малко върху едно нещо, то това са вашите мисли. Това е най-важният и въодушевяващ факт. Той отразява личната ни божествена природа. Този възвишен прерогатив е единственото средство, с чиято помощ можете да контролирате ориста си. Ако не съумеете да контролирате мозъка си, надали ще можете да наложите властта си над каквото и да е друго. Ако би трябвало да проявявате неуважение към нещо, доста по-добре е това да са материалните неща в живота ви. Умът ви е вашето духовно богатство – пазете го по този начин, както една божествена искрица в действителност заслужава.

За задачата сте надарени със Сила на волята.

За страдание не можете да разчитате на законова отбрана против хората, които, било то преднамерено или заради незнанието си, тровят мозъците на другите с негативна конфигурация. За сходно закононарушение би трябвало да има съществени санкции, защото то постоянно може да унищожи изцяло възможностите ни да придобием материалните богатства, които законът към този момент пази.

Куп хора с негативна конфигурация са се пробвали да убедят Томас А. Едисон, че не може да направи машина, която да записва и възпроизвежда човешкия глас, тъй като, казвали те, никой не е правил сходно нещо преди. Едисон не им обърнал изключително внимание. Той знаел, че мозъкът може да сътвори всичко, което е в положение да замисли и на което може да повярва, и точно тази визия го е издигнала над стадото.

Други такива хора споделили на Улуърт, че ще се разори, в случай че отвори магазин за дребни, евтини артикули. И той не им повярвал. Знаел, че може да реализира всичко – в границите на рационалното, схваща се – в случай че хастари проектите си с религия. Той упражнил правото си да изхвърли от мозъка си негативните внушения на другите и натрупал персонално положение от над 100 милиона $.

Хора с негативна конфигурация разправяли на Джордж Вашингтон, че няма късмет за победа против превъзхождащата го английска войска, само че той упражнил божественото си право да има вяра, заради което и тази книга е издадена под егидата на знамето със звезди, а името на лорд Корнуолис от дълго време е забравено.

Духовните наследници на Тома Неверни се надсмивали над Хенри Форд, когато той изкарал първия си невъзпитан автомобил по улиците на Детройт. Някои казвали, че сходно нещо в никакъв случай няма да влезе в приложимост. Други твърдели, че никой не би дал пари за сходна измислица. Форд обаче декларирал: „ Ще населя света с надеждни коли “ – и в действителност го направил. Решението му да се осланя на личната си преценка му донесло благосъстояние, което към този момент пето потомство наследници не може да пропилее. Хенри Форд е един от главните герои в тази книга, защото е необикновен образец за това какво може да реализира човек, който разчита на личния си разум и на волята да го управлява. Неговият живот напряко рита столчето под бесилката на изтърканото опрощение, че някой си по този начин и не е получил късмет в живота. Форд също не е имал никакъв късмет, и въпреки всичко е основал опция, осъществил я е с непоколебимо неизменност и в последна сметка е станал по-богат от крез. 

Контролът върху мозъка е плод на самодисциплина и табиет. Или вие контролирате него, или той вас. Няма междинен вид. Най-лесният метод да направляваме мозъка си е да го накараме да работи по избрана цел, до която води ясно обрисуван проект. Разгледайте биографиите на хора, постигнали незабравим триумф, и ще видите, че те освен управляват мозъка си, само че и го насочват към реализирането на избрани цели. Без подобен надзор триумфът е неосъществим.

Из: „ Мисли и забогатявай “, Наполеон Хил, (Адаптация за XXI в. от доктор Артър Р. Пел), изд. „ Изток-Запад “, 2012 година
Снимка: Napoleon Hill in 1904; en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР